artinko modern művészeti galéria

Makay Anikó élénk színekkel festett olajképei mindennapi tárgyakról nem mindennapi megközelítésben.

Ez a galéria egy különleges módon közelíti meg a művészetet. A múlt megszokásait, hagyományait félreteszem annak érdekében, hogy  helyet kapjanak a friss ötletek, kompozíciók és hogy szabadon belemerülhessek kísérletezésbe. A jelen alkotásait kortársként szokták nevezni, én jobban kedvelem a "modern" kifejezést.


Itt megismerheted a galéria filozófiai megközelítését. Ha nem érdekel a filozófia, akkor máris beléphetsz az olajfestményeim galériájába itt!


Művészet? Mit jelent az egy ember életében?

Mint az ének a  madár életében. Nincs jelentősége.
Ha tudsz énekelni, és nem énekelsz, akkor szegényebb vagy.
Nemcsak te, mindenki más is.

A művészet maga csak egy szó, egy címke. Az aspektusod, a lelked valahogyan megnyilvánul.
Ez lehet növények termesztése, kertészkedés vagy éppen a festés.
Amikor valamit azért csinálsz, mert jó, mert muszáj - abban az értelemben, hogy belülről jön és nem szabsz neki gátat-, akkor kifejezed azt, aki vagy.

Az emberek művészetnek mondják általában azt a tevékenységet vagy produktumot, amit ők nem tudnak létrehozni, de valamiért tetszik nekik... vagy azt hiszik, hogy nem tudják létrehozni.

Amikor valami olyan tárgyat nézel, amihez vonzódsz, és ami úgy készült, hogy muszáj volt (abban az értelemben, hogy egy belső erő kívánt kifejeződni), akkor azt megérzed. Több száz évvel később is. És ahhoz a belső erőhöz, aspektushoz vonzódsz, azt érzékeled,  ami árad belőle, függetlenül attól, hogy az milyen formaként nyilvánult meg.

Amikor az emberek elkezdik analizálni, kategorizálni, azt gondolják, hogy ez által megismerhető.
Az elemzés, az értékelés próbálja magyarázni azt, ami nem megragadható, ami csak van.

Ha engeded -bármilyen tárgyat vagy produktumot - hatni rád, akkor kapcsolatba tudsz kerülni azzal az erővel, ami ott létre kívánt jönni.
És ez lehet, hogy téged is inspirál. Ilyen módon van értelme az értékelésnek. Ez nem agybéli tevékenység.

Érdemes-e visszatérni, visszanyúlni ahhoz, amit mások alkottak? Van-e annak folytatása? Van-e ilyen módon folytonosság, annak az erőnek a további megnyilvánulása egy másik személyen keresztül?


Ez nem lineáris. Nincs olyan, hogy egyik következik a másikból. Amit létrehozol - te vagy más ilyen módon -, a létével van hatással, nem azért mert tovább akar öröklődni.
Jön valaki, aki megfigyeli és hatással van rá a tárgy vagy a produktum léte által.
És ha a másikban egyszerűen megjelenik egy jó érzés, egy mosoly, az is hatás.
És az is hatás, ha a másikban inspirációt jelenik meg az alkotásra.
Nincs akaratlagosság. Nincs szabály.