artinko galéria - Makay Anikó

Szeretettel üdvözöllek. Itt megismerheted a weboldal mögötti embert.

Makay Anikó a nevem, és alkotó vagyok.

A festés a szenvedélyem. 

Már 5 éves koromban beleszerettem a színekbe, és azóta is szerelemben vagyok velük.

Annak idején kifestő könyveket színeztem, most már azt festhetek amit csak akarok.

Nem sok minden változott. És minden  megváltozott.


Nem sok minden változott: még mindig kíváncsi vagyok a világra. Még mindig elvarázsolnak a színek és a csodálatos fények, ahogy áthatolnak, megcsillannak egy tárgyon. Még mindig érzékenyen figyelek a világra körülöttem, és szeretem a humort.

Még mindig nem tudom a válaszokat egyszerű kérdésekre - például, ha a meleg felfelé száll, ahogy azt teszi, akkor hogy lehet, hogy egy hegy lábánál 20 fok vagy a tetején pedig akár fagy is lehet? Ki mondja meg a melegnek, hogy maradjon lent?

És minden megváltozott: tanultam. Formálisan és informálisan. Művészetet és nem annyira művészetet is. Végy engem komolyan - közgazdász lettem. Igen, értek olyan kifejezéseket, mint GDP, a szufficit és deficit. És tudom, hogy rengeteg elmélet van, és hogy mindig vannak kivételek.

Tehát, jómagam egy kivétel vagyok ezen a területen, amiért a festésnek köteleztem el magam. A színek felé vonzódom. Teljes időben. Az utóbbi 15 évben a legfőbb médiumom a selyem volt. Ez a vízfesték-világnak egy összetettebb változata - amellett, hogy speciális festék kell hozzá - mivel az egyetlen mód a javításra, ha elrontok valamit, az az olló. A legnagyobb tanítása a selyemfestésnek az a tökéletlenség elfogadása. Ha érdekel a selyemfestő múltam, csak írj egy sort!

Mostanában az olajfestmények készítése forralja fel az alkotói vénámat. Ez egy nagy  változás gondolkodásban, médiumban és következetességben. Azt mondják, hogy az olaj az egy megbocsátó médium. Jó tudni, hogy annyi év "megbocsátok-magamnak-és-tökételetlenségemnek"- tapasztalata után, hogy egy médium is tud megbocsátó lenni.